Festivals

Een brug tussen Kampen en Wijhe: het Green Grass Music Festival

 

KAMPEN – In de jaren 70 en 80 was Kampen het Nashville van Nederland: een levendige folkscene met de door Berrie Selles opgereichte, The Country Ramblers, en als een van de hoogtepunten het Groudspeedfestival, dat een aantal jaren heeft gefloreerd. Als het aan de organisatie van het Green Grass Music festival ligt, komt er weer een opleving. Eentje die zijn roots heeft in Kampen.

Oud-Kampenaar Jan Roelofs heeft een droom die hij wil verwezenlijken door het Green Grass Music Festival in het leven te roepen. Green Grass Muziek staat volgens de organisatie voor een geluid dat een nieuwe wereld van muziek inluidt, geïnspireerd door diepgewortelde muziek uit de Bluegrass, de  Ierse, Schotse, Oldtime en Cajuntraditie. Muziek die in Europa elke tijd  opnieuw overleeft, “Bringing the Bluegrass back to the GreenGrass”, dat is wat Roelofs zich tien jaar geleden ten doel stelde na zijn reizen door Ierland. Hij heeft zich inmiddels gevestigd in Wijhe, een dorp dat eerder is uitgeroepen tot het Groenste Dorp Van Nederland. 
Het resultaat van veel brainstormen met zijn vrouw en ondersteund door een enthousiaste groep mensen mag er zijn. Zaterdag 22 augustus, Landgoed onder de Gelder in Wijhe vindt een nieuw muziekfeest plaats: het eerste Green Grass Music Festival in Nederland. Dit zomerfestival voor jong en oud geeft een breed podium aan – en een grote verscheidenheid van akoestische muziek. Naast de bovengenoemde muziekstijlen completeren akoestische klanken van individuele talenten en creatieve duo’s het aanbod.

Het festival heeft twee podia met in het totaal 6 grote en 5 kleine acts. Naast de workshops is er een demonstratie van instrumenten en muziekstijlen. De Young en Green hoek voor kinderen met kinderspelen wordt kracht bijgezet door een heuse kinderworkshop. Hanneke Evink, ook oud-kamperse, muziek- en theatervrouw weet als geen ander de aandacht van kinderen te vangen en hun eigen muzikaliteit op te roepen. En last but not least: de zogenaamde Pickingparty. Iedere bezoeker die een eigen instrument meeneemt, kan samen muziek maken met de muzikanten van het festival en zo een eigen bijdrage leveren aan het Green Grass Music idee. De Pickingparty is een unieke ervaring, zowel voor muzikant als muziekliefhebbend bezoeker.
De slotact van  het  grote podium is het door Jan Roelofs samengestelde Green Grass Orchestra, een klein orkest van ervaren muzikanten uit diverse stijlen dat de bezoeker meeneemt op een muzikale reis langs de traditionele Iers/ Schotse fiddletunes, de High & Lonesome Sound van de Bluegrass, Oldtime uit de Appalachian Mountains en de ruwe Early Rock ‘n Roll uit de jaren ’30. 
Een ander voorbeeld een podiumact: Vijf jonge Nederlanders die in hun tienerjaren verknocht raakten aan de Ierse folk; De Lowland Paddies. Wat in 2004 begon als muzikaal experiment op de middelbare school, draaide uit op een succesvolle band met optredens op verschillende podia in binnen- en buitenland.
Op het kleine podium is onder anderen Jord van Ez van de partij. Hij heeft altijd al veel gezongen en al jong theaterervaring opgedaan als Gavroche in de musical Les Miserables van Joop van den Ende. Met zijn elfde begon hij met gitaarspelen en vanaf zijn twaalfde maakte hij al zelf nummers, mede geïnspireerd door de muziek van Django Reinhardt. De muziek die hij schrijft is te vergelijken met de stijl van de Britse singer-songwriter Passenger.

Meerstemmig zingen
Gedurende de hele middag  is er  gelegenheid tot het volgen van workshops voor breed geïnteresseerden. Er is een zangworkshop meerstemmig zingen voor ieder die het eens wil proberen. En wie droomt er niet van om in gezelschap wat liedjes te kunnen begeleiden? Dat kan geleerd worden op de ukeleleworkshop. Voor hen die een instrument bespelen en nieuwsgierig zijn naar de kleinere details  van een bepaalde stijl, zijn er mogelijkheden tot  individuele  aanwijzingen en oefeningen.
Het volledige programma van dit festival is te vinden op www.greengrassmusic.nl Daar kunnen ook online de tickets besteld worden: volwassenen betalen 15 euro en kinderen vanaf 6 jaar betalen 6 euro. “Moge de IJssel en die ene brug het Nashville van weleer en het Groene dorp elkaar begroeten op dit unieke festival”, aldus de organisatie.

 

Gepubliceerd in De Brug 8 augustus 2015

Green Grass Music Festival  22 augustus 2015 te Wijhe op Landgoed ‘Onder de Gelder’

Dit  festival wil de natuurlijke muzikaliteit stimuleren geïnspireerd door traditionele muziekstijlen zijn als de Iers/Schotse muziek, de Cajun, Bluegrass en Oldtime. Met  gebruikmaking van een grote diversiteit aan akoestische muziekinstrumenten zoekt dit festival ondersteuning te geven aan een nieuwe opleving in de akoestische muziek. Green Grass Muziek staat voor een geluid die een nieuwe wereld van muziek inluidt.

Kinderworkshop: “Young and Green” Op Muziekavontuur met Hanneke

Hanneke Evink is zangeres, muziekvakleerkracht en theatervrouw, die vol muzikale passie en inlevingsvermogen met gitaar, ritme instrumenten en beweging kinderen van 6 tot 11 jaar weet te enthousiasmeren en inspireren voor Green Grass Music.
De kinderen maken  in een sfeervolle tent met Hanneke kennis met hun eigen muzikaliteit. Dit gebeurt op een speelse wijze met behulp van diverse akoestische instrumenten en ritmes. Enkele liedjes die later op de dag ook op het Festival Terrein gespeeld zullen worden door verschillende muzikanten vormen de rode draad in deze Young en Green workshop.
Voor kinderen betekent deze workshop een ontdekkingstocht op een plezierige wijze. Hanneke weet als geen ander de harten te raken en de aandacht te vangen.

Bij voldoende aanmelding op het festivalterrein zal de groep opgesplitst worden in twee leeftijdscategorieën.

Even voorstellen een act van het kleine podium: The Lasses

Ontroerende tweestemmige zang geworteld in de Keltische traditie

Sophie ter Schure en Margot Limburg ontmoeten elkaar bij de ‘Backroom sessions’ in het Ierse muziekcafé Mulligans in Amsterdam. Daar ontdekken ze hun gedeelde liefde voor het zingen van harmonieën en het vertellen van verhalen door muziek. Bovendien blijkt dat Sophies frisse, emotionele sopraan en Margots lichtheze alt elkaar bijzonder goed aanvullen.

The Lasses spelen zowel Schotse, Ierse en Engelse folk als ook country en Americana. Beiden hebben een zwakke plek voor oeroude liedjes die een verhaal vertellen. Een optreden van The Lasses kan (en mag!) oppervlakkig beluisterd worden als mooie liedjes die prachtig tweestemmig ten gehore worden gebracht. Maar voor de betere luisteraar is het een emotionele minireis die voert langs verre landen, overleden of onmogelijke liefdes, mooie meisjes en heimwee naar bloemen of bergen.

Sinds bijna drie jaar spelen The Lasses samen en inmiddels zijn ze graag geziene gasten op Ierse- folk- en andere festivals. Ook spelen ze in folkclubs, op kunstmarkten, fairs en af en toe in een café. In het voorjaar van 2014 speelden ze op uitnodiging van de beroemde Ierse singer/songwriter Luka Bloom in Ierland. Dit voorjaar tourden ze langs de westkust van de VS. Na een succesvolle eerste cd (The Lasses), is nu ook een tweede cd, getiteld Daughters, uitgekomen.

Biografie:
Sophie (zang, gitaar, bodhrán) zong van kinds af aan meerstemmige muziek met haar familie. Ze zingt ook solo en in in Bound for the Waves. Groot podium of huiskamer? Voor Sophie maakt het niet uit. Haar prachtige, ontroerende stem weet overal te boeien.

Margot (zang, gitaar, bodhrán, banjolele) speelt al ruim 15 jaar Schotse en Ierse tunes met harpist Ed ten Hoedt in het duo Sunflower. Ze speelden onder meer in Duitsland, Scandinavië en Australië. Met haar oorspronkelijke aanpak en gevoelige stem laat Margot eeuwenoude tradionals spreken alsof ze gisteren geschreven zijn.

Nieuws over de Ticketverkoop

Tickets in de voorverkoop:
Volwassenen € 15 en kinderen € 6
(Aan de kassa 
€ 17,50 en € 7,50)

Vanaf vrijdag 10 juli zijn de Tickets te koop de volgende adressen:

  • Olst, VVV balie in het Holstuhuus Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10.00 – 15.00 uur en zaterdag van 10.00 – 12.00 uur
  • Wijhe, Primera Langstraat Openingstijden: maandag 13.30-18.00 uur dinsdag t/m donderdag 9.00-18.00 uur vrijdag van 9.00-21.00 uur en zaterdag 9.00-16.15 uur
  • Via de website: http://www.greengrassmusic.nl/festival/tickets.php?pid=15